Welkom bij weer een nieuw artikel! Vandaag gaan we nog eens terug naar veganistisch leven en de voordelen of eventueel nadelen ervan. En of er nadelen zijn? Dat lees je vandaag in het gastblog van Rianne Jansen! En ik verklap natuurlijk veel met de titel: “Vegan leven veranderd alles 🖤 gastblog Rianne Janssen”, maar is dit dan positief? We gaan het prachtig geschreven artikel van Rianne maar eens lezen. 

Waarom besloot ik vegan te gaan eten?

Ik ben blij dat ik dit artikel mag schrijven voor Blogging Mika. De vraag voor mij is namelijk eerder; waarom wist ik dit niet eerder? Waarom wordt het eigenlijk als ‘apart’ gezien in plaats van de standaard? Waarom eten we eigenlijk dieren of producten daarvan?

Rianne Jansen

Nare droom

Heel toevallig werd ik vannacht wakker van een bizarre droom. Ik droomde dat ik in een supermarkt stond en dat er levende lammetjes en gek genoeg ezels (?) in de koeling lagen en dat ik die ‘moest kopen’ van iemand. Ik schrok wakker gelukkig, maar het geeft wel aan in welke fase ik nu zit.

Rianne Jansen

Nog maar sinds kort vegan

Ik ben pas 3 jaar vegetarisch en sinds 2 jaar eet ik volledig plantaardig. Ik ben 30, dus dat geeft wel aan dat ik een hele lange tijd dierlijke producten heb gegeten. Mij maakte je er nooit heel erg gelukkig mee en ik at de laatste jaren al zoveel minder dierlijke producten. De stap om vegetarisch en daarna helemaal veganistisch te worden was voor mij dan ook niet zo heel moeilijk. Het was wel een hele aanpassing overigens voor mijn omgeving. Dat was zeker niet gemakkelijk. En ik vraag me dus af waarom? Waarom is het normaal dat we onze katten en honden niet eten, maar nieuwe verse geboren lammetjes en kalfjes en kippen et cetera wel? Of waarom drinken we überhaupt melk en eten we kaas? Na onze derde levensjaar is het enorm moeilijk voor ons lichaam om lactose te verteren. Het is gek om te realiseren dat geen mens dierenleed kan aanzien, maar wel doodleuk een biefstukje of hamburger naar binnen werkt.

Rianne Jansen

De voordelen van een plant-based voedingspatroon

Ondanks dat ik geschoold ben in orthomoleculairenatuurvoeding en ik vanuit die achtergrond weet dat we dierlijke producten (in geringe mate!) nodig hebben, weet ik vanuit de plantaardige hoek dat je die vitamines en mineralen ook heel makkelijk via plantaardige voeding binnen kunt krijgen. Soms is dat door het slikken van een supplement, zoals bijvoorbeeld B12. Maar dat doe ik graag wetende dat:

Alle dieren gelukkig en wel in leven zijn – welk recht hebben wij eigenlijk om aan deze dieren te zitten?
Het milieu bespaart blijft. Denk eens aan CO2 uitstoot, waterbesparing – kijk voor de aardigheid eens ‘Cowspiracy’ op Netflix voor de gevolgen van het nuttigen van dierlijke producten
Wereldhonger daarmee uitblijft – er is genoeg eten en drinken voor iedereen als we geen vee zouden houden
Je veel gezonder kunt leven zonder het eten van dierlijke producten. Herinner je het fipronil-schandaal van afgelopen jaar? Of vind je het een prettig idee dat je zoveel antibiotica via je voeding binnen krijgt? En wie heeft er geen buikgriep in zijn leven gehad van het eten van kip?
Ik zoveel meer energie heb, doordat ik geen dierlijke producten meer nuttig. Het kost ons lichaam 4-6 uur om dierlijke eiwitten te verteren. Energie die niet ergens anders naar toe kan gaan op dat moment
Mijn haar veel voller is en mijn huid gaver. Door de vele groente die ik nu eet krijg ik zoveel meer vitamines en mineralen binnen die ervoor zorgen dat ik er zoveel gezonder uitzie
Je plantaardige voeding veel langer kunt bewaren dan dierlijke voeding
Het mijn blik en levenshouding heeft verruimd. Ik geniet nog meer van het leven, ik ontmoet leuke mensen, ik eet gevarieerder dan ooit, leer groente en andere producten kennen waar ik voorheen het bestaan niet van wist, kom in de meest originele en lekkere restaurants, heb toffe kookboeken en blogs ontdekt

 

En waarschijnlijk kan ik nog wel even doorgaan… Dus nogmaals… Waarom wist ik dit niet eerder?

Rianne Jansen

✅ Voedingsadvies & Coaching by Rhiannon is gespecialiseerd in orthomoleculaire voeding (ook voor de vleeseters onder ons!) en vegetarisch of veganistische voeding. Als (voormalig) verandermanagement consultant weet by Rhiannon hoe ze mensen kan motiveren een gezonder voedingspatroon aan te meten en vol te houden, op een ontspannen manier! Daarnaast is zij schrijver van het e-Book ‘Op de gezonde tour – Hoe doe ik dat nou in de praktijk?’ Download het e-Book op www.byrhiannon.nl

Rianne Jansen

Bedankt voor het lezen van deze gastblog 🙂 laat vooral weten wat je ervan vind! Denk jij net als Rianne? Of juist niet… kortom deel je gedachten. 

Liefs, Michelle 

Je mag het delen ❤Vind ik Lief