NOTE: Deze blogpost is niet om te laten zien dat ik de beste ben in dit, ik wil je graag laten zien wat mijn bevindingen zijn, mijn tips en tricks om het natuurlijk te houden.

Vandaag ga ik het (namelijk) hebben over Het shapen van je gezicht! Shapen is het vormen van je gezicht. Je zorgt ervoor dat je gezicht een mooiere vorm krijgt. Dat is in heel kort beschreven wat het doet. En naar aanleiding van de vraag op mijn Instagramfoto van een tijdje terug van Shenna v.d Meer heb  ik de inspiratie gekregen om hier wat meer over te vertellen. Op die manier heeft niet alleen Shenna wat aan mijn tips, maar ook andere meiden die hier wat meer over willen weten.

Helaas, zijn er al veel blogpost geschreven, vele duizenden YouTube filmpjes over Shapen. Maar toch heeft ieder zijn eigen interpretatie hiervan en deel ik daarom vandaag de mijne.
Dus als je dat graag wilt lezen, klik dan verder of lees anders een van mijn 264 andere blogposts hieronder ;-)!

Shapen is dus, zoals ik al zei het vormen van je gezicht.

Je kan dit op een heel natuurlijke manier doen, op een duidelijke manier maar niet té heftig (zoals ik daar de voorkeur aan geef) of op de Kim Kardashian/ Lilly Ghalichi manier.

En om het je dan makkelijk te maken ga ik het je gewoon uitleggen door mijn eigen tekeningen op mijn eigen gezicht, waarop volgt before en after foto’s.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADit is wat je moet onthouden.

Dit zijn de voor mij persoonlijke gebieden die ik shape als ik echt voor het die hard shapen.
Zoals je ziet: hoog voorhoofd, bredere neus, jukbeenderen om wat meer vorm aan het gezicht te geven en wat diepte, onderkin.

Je zult je afvragen waarom ik dan mijn hele gezicht qua zijkant meepak. Dit is het uitblenden. Ik vind het namelijk niet zo mooi als je op bepaalde plekken harde strepen krijgt. Als je het daarom wat meer vervaagt naar beneden en naar boven, lijkt het meer één geheel.

Wellicht is het nogsteeds kletspraat voor je, snap je er nog niet zo heel veel van, maar ik ga het je laten zien.

22-08-2014 Gezicht shapenDit is mijn gezicht zonder shapen.

Wat ik wel wil zeggen: Shapen kan over je hele gezicht. Ik heb je net op de eerste foto laten zien hoe je je gezicht shapen kan, maar denk ook eens aan je wenkbrauwen, je arcadeboog, de manier waarop je eyeliner opzet. En wat ik niet heb gedaan, maar echt ook heel goed kan: je lippen vormen met een lippotlood. Dit kan hem helemaal afmaken, compleet maken. Maar het is voor mij ook gewoon een doodnormale dag, dus heb ik dat overgeslagen.

De vraag ging dan ook in eerste instantie: hoe zorg ik ervoor dat ik niet zo’n hoog voorhoofd heb. Leuk dat Shenna da vroeg, want ik heb zelf ook een bijzonder hoog voorhoofd. En dus is het fijn te weten hoe je dat optisch minder hoog kan maken.

22-08-2014 Gezicht shapen1Zie hier het resultaat van mijn shapen.

Hopelijk kunnen jullie goed zien wat ik heb gedaan, maar ik zal het ook even nader toelichten.

Allereerst begon ik met het shapen van mijn jukbeenderen. Dit doe ik elke dag. Bronzer en blush + highlighter zijn mijn beste vriendinnen als het gaat om mijn gezichtsmake-up.
Een goede basis is daarbij onmisbaar. Echt waar, een goed dekkende foundation zorgt ervoor dat je gezicht “flawless” is in combinatie met concealer. Hierop kun je verder bouwen met het shapen.

Shapen kan met bronzer (poederversie), maar ook met een donkere concealer of foundation. Ik ga liever voor poederbronzer, want dit kan ik direct blenden met een grote poederkwast.

Daarna ga ik via mijn jukbeenderen, vanaf mijn oor langs de zijkant van mijn gezicht omhoog en shape vervolgens mijn voorhoofd. Dit kan je wel een beetje zien op de foto’s, maar wanneer je dit te donker maakt is het niet meer optisch bedrog, maar een lelijke bruine streep. Je loopt dus voor schut op die manier. Dat is niet de bedoeling.

Dit doe je aan beide kanten hetzelfde.

Dan pak je vanaf de onderkant van je oor je kaken en bronze je de onderkant van je kin. Niet erop! Eronder! Je wilt niet dat mensen denken dat je een baard wilt. We zijn nog steeds vrouw.

22-08-2014 Gezicht shapen2Hier zie je mijn gezicht vanuit diverse hoeken gefotografeerd.

Je ziet dat mijn voorhoofd wat donkerder is, dat het mooi overloopt richting mijn oor en het vervolgens een geshaped jukbeen wordt. Alles aan de onderkant heb ik minimaal gedaan. Voorhoofd naar jukbeenderen vind ik het allerbelangrijkste.

22-08-2014 Gezicht shapen3Op deze foto een mooie before en after.

Het geheel wordt slanker en verfijnder. Kijk maar naar mijn neus before en dan naar after. Wat een optisch bedrog he.

En zie je dat het ook een wereld van verschil is als je je wenkbrauwen bijtekent?
En dat wanneer je je arcadeboog donkerder maakt en je bewegend ooglid, je oog meer vorm krijgt? En dan nog een flinke winged eyeliner en je ogen hebben ook een mooiere, liftende vorm gekregen.

Scroll nu maar eens van boven naar beneden en zie het verschil nog maar eens. Ik zal het je even laten zien. Let op:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHier heb ik geen make-up op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn hier volledig geshaped, van gezicht in het algemeen tot wenkbrauwen en ogen.

Zie je het verschil?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAJe ziet dat mijn gezicht meer vorm heeft gekregen.

Op sommige delen is het zelfs slanker geworden, zie neus bijvoorbeeld.
Mijn jukbeenderen hebben opeens vorm, net als mijn wenkbrauwen en ogen.
Mijn hoge voorhoofd is optisch minder hoog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANu geen make-up ^

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn hier volledig geshaped.

Hopelijk helpt het jullie om te zien wat ik precies heb gedaan en wat het resultaat ervan is.

Shapen maakt je gezicht dus eigenlijk simpelweg mooier, mits je het goed aanpakt. Gebruik bijvoorbeeld een poeder die 2 tot 3 tinten donkerder is, blend het goed uit voor zachte lijnen en zorg ervoor dat je het juist aanbrengt.
Gebruik een schuin afgesneden kwast met haartjes die dicht op elkaar staan.

De producten die heb gebruikt zijn:

 • Catrice all matt plus foundation in 010
 • Catrice concealer (lichtste kleur)
 • Catrice Sun Glow bronzer – darker skin om te shapen
 • Een zacht perzikkleur blush – voor een mooie gloed
 • MUA Undress your skin highlighter – dit accentueert je shape perfect
 • Make-up Studio shading palette (heeft 2 kleurtjes: donkerbruin en mat wit) – ik gebruikte de witte poeder onder mijn ogen en op mijn neus (neusbrug)
 • Make-up Studio transparante poeder om mijn gezicht af te poederen (let wel op: dit deed ik na het shapen en de witte poeder onder mijn ogen). Ik had dus nog maar heel weinig nodig.
 • MAC eyeshadow Wedge matte (voor mijn wenkbrauwen) + wenkbrauwgel
 • MAX Make-up (Action) nude palette (een medium bruine kleur en een wat donkerdere bruin in de arcadeboog – een lichte highlighter op mijn bewegend ooglid en onder mijn wenkbrauw)
 • Catrice liquid liner waterproof 010 Don’t leave me
 • Essence eyelinerpen
 • Max Factor Clump Defy waterproof mascara
 • Zoeva blush brush uit de Bamboo set om te shapen
 • Zoeva Luxe Sheer Cheek brush of de Zoeva Luxe Face Finish (dat weet ik even niet uit mijn hoofd) voor de blusher
 • Zoeva crease kwast uit de Bamboo set voor de highlighter op mijn jukbeenderen (boven de blush en shape)
 • Zoeva powder kwast uit de Bamboo set om mijn gezicht af te poederen
 • EN nog wat Losse kwasten maar dat is puur voor de precieze dingen voor de oogschaduw etc. dit is echt persoonlijk voor iedereen.

Dat is echt heel veel, klopt, helemaal mee eens. Maar ik heb het gewoon nodig. Dat klinkt idioot, maar je zult zien: de juiste kwasten zorgen ervoor dat je make-up perfect zal zijn.

Als jullie verder nog tips nodig hebben, mag je een comment achterlaten. En dan beantwoord ik je vraag. Als je persoonlijk tips wilt hebben en het moeilijk vind om uit te leggen in een reactie: mail mij dan gewoon via de contactpagina!

Hopelijk hadden jullie wat aan deze tips met bijhorende foto’s voor het resultaat.

Groetjes, liefs
Michelle

Je mag het delen ❤Vind ik Lief