Steeds vaker en ook steeds meer krijgen we voor onze voeten gegooid dat we meer moeten letten op de klimaatverandering en duurzaam leven daarom een pre is voor nu en in de toekomst. Daarom dacht ik dat het misschien eens leuk is om samen te delen wat wij daarvan vinden en ook geef ik je mijn idee erover.

Het is misschien belangrijk om eerst maar te weten:

Klimaatverandering en duurzaam leven ❤ Mijn idee eroverWat is klimaatveranderingen?

Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weer of klimaat over een lange periode. De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur, veranderingen van luchtstromingen en van de waterkringloop en daarmee van de bewolking en de hoeveelheid neerslag op Aarde.
bron

En dat is inderdaad wat we merken. Meer overstromingen door meer regenval, wisselvallig weer en soms lijken de seizoenen juist op te schuiven. Dat heeft daar dus allemaal mee te maken. Prima, dan weten we allemaal in elk geval wat het is.

Daarom ben ik dus gaan zoeken op de zin: Invloed van klimaatverandering op de aarde. En toen kwam ik op de website van WNF. En daar vond ik wat interessante informatie.

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor dieren, het weer en voor mensen,die nu al merkbaar zijn. Hittegolven, droogte, overstromingen, schade aan ecosystemen, bedreiging van de voedselproductie en schade aan de gezondheid worden naar verwachting in de toekomst heviger. Als we niets doen, sterft mogelijk een derde van alle plant- en diersoorten nog deze eeuw uit.

Dat heb ik net ook al even kort aangegeven, maar hier zie je dat het op heel veel dingen invloed heeft. Dat is meestal meer dan je verwacht en dat vind ik al best wel schokkend.

Gevolgen voor dieren

Met het stijgen van de temperatuur op aarde veranderen de leefgebieden van dieren overal ter wereld. Zeeschildpadden kruipen bijvoorbeeld aan land om in het zand hun eieren te leggen. Als de zeespiegel stijgt, komen hun broedstranden in gevaar. IJsberen kunnen niet meer aan voedsel komen doordat de ijsschotsen met zeerobben waarop ze jagen smelten. Koraal wordt gebouwd door koraaldiertjes, die alleen daar kunnen leven waar het water precies de goede diepte en juiste temperatuur heeft. Als het water maar één graad opwarmt of de zeespiegel één meter stijgt, sterven ze. En met hen de koraalriffen en alles wat daar leeft.

Echt heel heftig om zo te lezen. Het is echt heel zielig dat die dieren, die afhankelijk zijn van de natuur, dat zij hun natuurlijke voorplanting en voorzetting van leven dit niet kunnen zoals het zou moeten gebeuren.

Gevolgen voor het weer

De temperatuurstijging heeft een steeds groter effect op het weer. Langdurige droogtes, hittegolven, extreme regenval, overstromingen en krachtige orkanen komen nu al vaker voor. Gemiddeld genomen zal de temperatuur op aarde stijgen, maar plaatselijk kunnen de effecten heel verschillend zijn. In Noord-Europa stijgt het risico op overstromingen bijvoorbeeld, terwijl in Zuid-Europa de droogte toeneemt.

Echt heel heftig. Ik ben zelf erg bang voor onweer, extreme wind en dat soort gekke natuurverschijnselen en dit word dus alleen maar erger door de toename van de temperatuur. Dit vind ik persoonlijk best wel confronterend, dat niet alleen de temperatuur invloed heeft op het weer, maar ook op de dieren en andersom ook.

Gevolgen voor mensen

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen om het broeikaseffect. Met de stijging van de temperatuur nemen namelijk ook tropische plagen en ziektes toe. Ook sterven er meer mensen door hitte en ondervoeding. Doordat grote rivieren slinken, kunnen in droge en tropische gebieden de opbrengsten van de landbouw tot wel 20 procent lager uitvallen. Daarbij lopen miljoenen mensen extra kans op watertekorten.

Dit vind ik ook wel heel erg heftig. Het doet mij denken aan de vreselijke beelden die je op televisie ziet en hoe die mensen eruit zien in Afrika etc. We kennen de beelden allemaal wel denk ik. Door droogte dat die mensen niet kunnen drinken, zij niet hun rijst klaar kunnen maken. En dat door de opwarming van de aarde, dat ook ons zou kunnen overkomen vind ik persoonlijk behoorlijk beangstigend.

Klimaatverandering en duurzaam leven ❤ Mijn idee eroverWat is mijn idee erover?

Ik denk dat het goed is om de natuur te helpen “genezen” van al deze ellende, maar er zijn 1001 blogs over geschreven, tig keer komt het op de televisie dat we duurzamer moeten leven, beter met de natuur om moeten gaan en ga zo maar door. Daardoor zie ik persoonlijk door de bomen het bos niet meer. En ik denk dat veel mensen daar zo over denken. Je weet het gewoon niet meer. Je wilt wel, maar je kunt het niet, omdat je niet weet hoe je dan duurzaam moet leven.

Ik ben dus toch maar even gaan zoeken op internet en dit is wat bijvoorbeeld de consumentenbond zegt over hoe wij duurzaam kunnen leven.

Hoe kun jij duurzaam consumeren?
 • Duurzaam wonen
  Betere isolatie, zonnepanelen nemen en de thermostaat lager zetten, zijn eenvoudige middelen om energie te besparen.
 • Bespaar energie op apparaten
  Vervang stroomvreters door energiezuinige apparaten en laat ze niet onnodig aan staan.
 • Kies voor duurzame producten in de supermarkt
  Koop in de supermarkt plantaardige producten en seizoensgroente en -fruit. Koop geen flesje water maar drink water uit de kraan.
 • Reis milieubewust en zuiniger
  Pak vaker de fiets in plaats van de auto en leer een zuinigere rijstijl aan. Kies voor een zuinigere auto, deelauto of ga carpoolen.
 • Deel en leen van andere consumenten 
  Koop producten die je niet vaak gebruikt niet nieuw, maar leen ze van andere consumenten. Of leen producten uit die je niet zo vaak gebruikt.
 • Ga duurzaam op vakantie
  Ga duurzaam op vakantie door minder ver weg te gaan of te kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig. Accommodaties verschillen ook op duurzaamheid.
 • Afval scheiden
  Veel materialen zoals glas, papier, gft en plastic worden hergebruikt als je ze goed gescheiden weggooit.
 • Kies een duurzame bank
  Let bij het kiezen voor een bank op het duurzaamheidsbeleid wat er door de bank wordt gevoerd. Volgens de Eerlijke bankwijzer kunnen banken op het gebied van klimaat, wapens en dierenwelzijn nog flinke stappen maken.

Dat is een mooi kort en duidelijk lijstje om een goed begin te maken voor een duurzamer leven. Ik vind het namelijk een beetje onzin om mensen gelijk te verplichten om veganist of vegetariër te worden, want bovenstaand lijstje is een goed begin. En je weet wat ze zeggen: het goede begin is het halve werk. Zo denk ik er ook over. Je kunt beter kijken hoe je aan de basis je leven kunt beteren om een duurzamer leven te gaan leiden, dan dat je gelijk alles doet wat andere ook zeggen wat jij zou moeten doen. Dat helpt niet, omdat je dan alleen maar ongelukkiger word.

Klimaatverandering en duurzaam leven ❤ Mijn idee eroverIk denk het volgende:
Je moet gewoon je leventje doorzetten zoals je dat al deed, maar dan lekker rustig aan beginnen met bovenstaande puntjes. Simpel in te voegen in je leven en als iedereen zo denkt komt het allemaal wel goed. En een klimaatverandering is ook iets wat jarenlang in beslag gaat nemen om te herstellen. Het is niet simpel en zomaar gebeurt. En bovenal is het belangrijk om gewoon allemaal iets kleins bij te dragen en dat kan best met simpele dingen zonder gelijk je hele leven om te gooien.

Hoe is jouw idee over klimaatverandering en duurzaam leven?

Laat je reactie achter hoe jij je leven hebt veranderd of waarom je juist niet iets doet eraan?
Ik ben benieuwd naar jouw idee.

Dit was in elk geval mijn blogpost over Klimaatverandering en duurzaam leven ❤ Mijn idee erover en ik hoop dat je er iets aan hebt gehad.

Liefs,
Michelle