We weten het inmiddels allemaal wel.
Je moet je lichaam en gezicht verzorgen, gewoon omdat het goed voor je is en het moet… Want dat is wat er gezegd wordt.
Dus daarom pakken we allemaal maar onze reiniging erbij, scrubben, reinigen, hydrateren en gaan ons helemaal uitleven op onze huid. Maar doen we dat wel goed?
We hebben allemaal een andere huid. Daarom even per huidtype wat je moet gebruiken.

gevoelige_huidZeer gevoelige huid:
Vlekjes, bultjes, een schrale rode huid, jeuk;
Een gevoelige huid hebben is echt ellendig!!
Het reinigen van de huid, voor dit huidtype is echt niet fijn. Maar gelukkig is daar een heel assortiment aan producten voor de zeer gevoelige huid. Maar hoe reinig je nu een zeer gevoelige huid?
Dr. Jetske Ultee verteld op haar site hoe je dit het beste aan kunt pakken:

 • Gebruik geen ouderwetse zeep of badschuim.
  Bovendien; hoe schuimender een product, hoe slechter voor de gevoelige huid.
 • Scrubs, loofahs, stoombaden, wisseldouches –
  ze irriteren je gevoelige huid alleen maar meer. Niet doen dus.
 • Laat je niet te makkelijk verleiden producten aan te schaffen omdat er ‘hypo-allergeen’ of  ‘dermatologisch getest’ op het etiket staat. Hypo-allergene producten geven over het algemeen wat minder irritatie, maar het is zeker geen garantie. Er is ook geen controle op de toekenning van deze term aan producten. Dermatologische getest betekent alleen dat het product is getest. Over het aantal geteste proefpersonen en de uitkomst van die test weet je niets. Totaal geen garantie dus.
 • Vaak krijg ik de vraag welke natuurlijke producten ik zou aanraden. Een hele moeilijke vraag!  ‘Plantaardig’ of ‘natuurlijk’ betekent niet dat het product mild is. Naast dat er prima natuurlijke stoffen zijn, zijn er zeker ook stoffen die je liever in de natuur laat… Een aantal plantaardige stoffen zijn juist beruchte allergie-uitlokkers Tea tree, lavendel, mint; het zijn maar een paar voorbeelden van stoffen met een natuurlijk imago die bij veel mensen problemen veroorzaken. Veel dermatologen adviseren bij mensen met allergieën of een zeer gevoelige huid juist het gebruik van plantaardige producten te vermijden. Gelukkig bestaan er ook goede natuurlijke ingrediënten; denk aan groene thee, grape seed of zoethoutwortel.
 • Probeer een nieuw product altijd eerst uit op de binnenkant van je  elleboog. Vraag om samples als je last hebt van een gevoelige huid. Test producten één voor één en wacht een paar weken voor je iets nieuws probeert.

Dit zijn al heel handige tips, maar welke producten horen erbij?
Daarvoor kun je gewoon naar de apotheek of drogisterij. In de hoop dat je goed advies krijgt kun je deze gok wagen. Maar voor deze moeilijke huid adviseer ik je om in jou buurt te zoeken naar een schoonheidsspecialist !

Een gevoelige huid is ook droog, maar je hebt ook enkel een:
droge_huid

Droge huid:
Deze is vooral snel schilferig en droog. De droge huid heeft een te kort aan water in de hoornlaag. Tevens een belangrijke oorzaak van jeuk. Allerlei factoren kunnen bijdragen aan een droge huid:

 • Ouderdom
 • Mensen met erfelijke aandoeningen als ichthyosis vulgaris en atopie hebben sneller last van een droge huid
 • Lage luchtvochtigheid (bijvoorbeeld bij vorst)
 • (Aangeboren) tekort aan huideigen lipiden
 • Overmatig gebruik van zeep en irritantia, of langdurige hete douche
 • Slechte nierfunctie en nierdialyse.
 • Eenzijdige of te weinig voeding
 • Gebruik van bepaalde medicijnen (zoals middelen tegen acne)

Verschijnselen van een droge huid zijn:

 • fijne schilfering, vaak beginnend op de onderbenen, maar dit is uiteindelijk bij iedereen anders.
 • jeuk, vooral na baden of douchen, bij het gezicht zie je dat het “uitgedroogd” is na het reinigen met verkeerde producten.
 • wollen kleding wordt niet verdragen, vanwege het kriebelen. Bij het gezicht geld, geen producten met parfum en alcohol.
 • de huid glimt niet, maar lijkt wat wittig.

In tegenstelling tot de droge huid heb je ook
oily-skin

Vette huid:
Een verhoogde talgproductie zorgt ervoor dat je huid – of een bepaald gedeelte van je huid – wat vetter is. Voor sommige mensen is het overduidelijk dat ze een vette huid hebben. Gedurende de dag gaat de huid steeds meer glimmen en druk je neus tegen glas, dan heb je wel meer dan een lepeltje dubro nodig om het glas weer schoon te krijgen.
Voor het advies over het reinigen van de huid gebruik ik wederom de website van Jetske en zij zegt over het reinigen van de vette huid:

 • Zoek een cleanser die mild is en het liefst niet of nauwelijks schuimt. Een schuimende cleanser bevat vaak meer ‘detergents’ of reinigingsmiddelen. Dit kan lekker aanvoelen direct na het wassen, maar op de wat langere termijn wil je dit liever niet. Niet alleen het vuil en overtollig vet wordt verwijderd maar ook het huidvet wat je huid juist wel nodig heeft. Je huid gaat als gevolg extra talg aanmaken waardoor je huid juist vetter wordt. Een cleanser waar te veel olie aan toegevoegd is, is voor de vette huid ook weer niet fijn.
 • Mijd agressieve toners met alcohol, mint of andere fris ruikende stoffen die je huid laten tintelen. Dit is geen goed teken! Bij een vettere huid is juist een toner met kalmerende en anti-inflammatoire stoffen erg belangrijk! Deze kan zelfs op de echt vettere delen de moisturizer vervangen terwijl de huid nog goed verzorgt wordt!
 • Voor een wat vettere huid is een exfoliant een must. Gebruik van een exfoliant voorkomt verstopping van de talgklieren. Je kunt het beste kiezen voor salicylzuur. Dit ingrediënt dringt diep door in je poriën en houdt ze schoon. Dode huidcellen en talg worden op een milde manier verwijderd: een frisse, stralende huid wordt zichtbaar. Het heeft daarbij nog een ontstekingsremmende werking.
 • Gebruik alleen een moisturizer op de droge gedeelten van het gezicht. Op vettere gedeelten van je gezicht kan een toner met actieve ingredienten zelfs een crème vervangen. Een moisturizer kan de vette huid te veel doen glimmen en zelfs problemen veroorzaken, zoals puistjes. Kies voor een moisturizer op waterbasis (met aqua als eerste ingredient op de INCI lijst). Ook siliconenachtige stoffen als dimethicon ziijn geschikt voor de wat vettere huid.
 • Gebruik alleen een lichte spf (aqua moet als eerste ingredient op de ingredientenlijst vermeld staan).
 • Als je graag af en toe een masker neemt kies dan voor een klei masker. Je kunt klei poeder bij de reformzaak halen; dat scheelt veel geld. Een papaya- honing masker is ook een goede optie bij de vette huid. Op mijn blog heb ik beschreven hoe je dit maakt.

Een vette huid heeft soms puistjes en oneffenheden, dit wil niet zeggen dat je een acné huid hebt.

Acne huidEen acné huid:
onderling verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes.
Acne vulgaris of jeugdpuistjes komt het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en berust op een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes bevindt zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode knobbeltjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen. Acne begint ongeveer bij het intreden van de puberteit. Maar er zijn ook heel veel volwassenen met een acné huid. Sommige mensen krijgen het, anderen niet.

Acne is vaak te behandelen (maatwerk behandeling) en soms te voorkomen. De grondoorzaak van acne is hormonaal. Ook genetische aanleg lijkt een rol te spelen. Dit alles samen zorgt voor de vaak vette / glimmende huid die mensen met acne hebben. De hogere talgproductie zorgt voor een opstopping in de talgklier.
Bij middelmatige of zware acne kan het nodig zijn om je door een huidarts (dermatoloog) te laten behandelen. Deze zal, naar gelang van de ernst van de aandoening, voorstellen verschillende therapieën of geneesmiddelen te gebruiken. In Nederland zal men zich hiervoor moeten laten doorverwijzen door een huisarts.

Maar daarmee is het lijstje nog niet klaar.
We hebben nog meer huidtypes.
Zoals mijn huidtype.

De gemende huid;
Dat betekent dat ik een normale huid op mijn wangen heb, niet droog of gevoelig. Gewoon normaal. In tegenstelling tot mijn voorhoofd, neus en kin, deze zijn vetter dan mijn wangen. Glimmen meer en voelen ook echt vetter aan. Mijn T-zone is dus anders dan de rest  van mijn gezicht en hals. Dit betekent dat als ik een te vette dagcreme gebruik, mijn T-Zone wordt dan stukken vetter en voelt niet fijn aan.
Dit is niet persé ongemakkelijk.
Ik scrub 1x in de 2 weken, soms duurt het langer. Dat doe ik omdat ik mijn gezicht reinig met gezichtsreinigingsdoekjes, dit is niet de beste manier, maar ik vind het super fijn om mijn gezicht, maar vooral mijn oogmake-up te verwijderen. Wanneer ik namelijk foundation op doe en echt een hele Face Of Today heb gemaakt, ik het wat uitgebreider doe, de reiniging.
Zelf heb ik de volgende spullen qua reiniging, maar gebruik dit niet allemaal elke dag:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nivea reinigingsdoekjes voor de gevoelige huid. Nou hoor ik je denken: “je hebt toch een gemengde huid” ja klopt, maar ik gebruik ze eigenlijk voor mijn ogen en die kunnen niet veel verdragen.
Nivea Visage Oogmake-up remover gebruik ik heel soms, ook onder andere om mijn pincet schoon te maken of te gebruiken wanneer ik bij iemand anders make-up ga doen.
Nivea Visage Waterproof oogmake-up remover gebruik ik wanneer mijn doekjes op zijn.
Odina Tonic gebruik ik vooral om even mijn pincet schoon te maken of wederom, wanneer ik iemand anders make-up ga doen. Of wanneer ik fall-out heb en dit moet reinigen.
Yves Rocher’s Sebo Specific Reinigingsgel hier in zitten hele minuscule scrubdeeltjes. Heel fijne reiniging wanneer ik even wat “heftiger” wil reinigen.
Yves Rocher’s Sebo Specific Lotion 2 in 1 is erg fijn om daarna te gebruiken, na de Reinigingsgel.

Qua heftigere reiniging, om te scrubben bijvoorbeeld gebruik ik, met mijn gemengde huid, de volgende producten:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 189320_1_Himalaya_Organique_Face_Scrub_Walnut

De linker:
Göt2B In Your Face Butt Of Daily Scrub Olive Stone – Carot – Walnut Germ
Deze vind ik erg fijn als je even snel toch wat betere reiniging nodig hebt.

De Rechter:
Himalaya by Oranique Exfoliating Walnut Face Scrub
Deze is echt een goede scrub voor een diepe reiniging.

Ruiken beide erg lekker. Doen goed hun werk.

Wanneer je je make-up er af hebt gehaald, de huid hebt gescrubt, is het tijd voor de verzorging. Hydrateren van je huid.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVan Links naar Rechts zie je wat ik heb:

 • Nivea Visage Hydraterende dagcreme voor de droge, gevoelige huid
 • Mario Badescu nachtcreme, ik heb deze nu 2x gebruikt en hij trekt goed in, doet zijn werk.
 • Nachtcreme voor ieder huidtype, deze kocht ik bij de supermarkt (C1000) Merk weet ik niet.
 • Sebo Specific, Ultra Matt dagcreme
 • Sebo Specific Perfecte teint voor dag en nacht
 • Odina Q10 dagcreme
 • Odina hydraterende dagcreme

Wil je wat extra verzorging? Wil je even wat extra’s voor je huid?
Een lekker maskertje, of je poriën reinigen, dat doe ik ook. Juist met mijn vettere T-Zone vind ik het soms fijn om mijn huid even diep te reinigen op mijn neus met een neusstrip, mijn huid lekker te verzorgen met een snel werkend maskertje.
Ik heb daar de volgende producten voor:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk gebruik eigenlijk bijna niks van deze producten, maar wel de neusstrips en soms de maskertjes die je helemaal links boven in ziet.

Heb jij favoriete producten voor jou huidtype? Laat het eens weten en help elkaar om de juiste producten te vinden.
Vertel welk huidtype je hebt en welke producten jij gebruikt.
Deel je ervaringen. Zo help je elkaar en misschien zie jij ineens iets staan dat je denkt “laat ik dat proberen”.

Wil je nog iets van mij weten, dan kan dat natuurlijk ook 😉

x Michelle

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/12499669/?claim=6u3p5qcev9q”>Follow my blog with Bloglovin</a>

MiKa Beauty

Je mag het delen ❤Vind ik Lief