Vandaag wil ik iets met jullie, wat normaal gesproken niet helemaal “mijn ding” is. Niet mijn als in, het hoort niet bij mij persoonlijk. Maar toch ben ik in zekere zin, heel erg geschrokken door wat ik heb gezien. Dus wil ik dat graag met jullie delen. En hopelijk waarderen jullie dit, respecteren jullie mijn verhaal. Dus ik hoop dat jullie het even aandachtig lezen. Het is namelijk best een beetje een moeilijk iets om in eens te begrijpen, maar toch ga ik het proberen. Dus kijk je mee waar ik zo van ben geschrokken?
p.s.: De credits gaan naar Hilal Orhan!

Hilal plaatste een foto op Instagram, ik keek ernaar en dacht “wat is dit Hilal?” en ging de tekst lezen die zij erbij had gezet.

Dit is dus de foto; En ik vond het nodig om de tekst, die erbij staat, eens goed te lezen. Wel moet ik toegeven, ik dacht dat dit een persoonlijke foto was met een persoonlijke tekst. Maar het is dit:

Ik heb geprobeerd om niks te plaatsen over Palestine aangezien ik over beauty schrijf. Maar met elke dag kan ik het niet meer aan. Mijn hart doet zoveel pijn. Schoon drinkwater, een warm bed, een vader en moeder. Voor ons is het zo vanzelfsprekend. Maar voor hen? Kleine kinderen, oude mensen, vrouwen en mannen. Ze leven in een hel alleen omdat ze geloven en alleen omdat ze leven op een plek die heb toebehoort. Ik moet er niet aan denken dat mijn kleine nichtje van 10 maanden doodgeschoten wordt. Vandaag zijn het de Palestijnen, morgen zijn wij het doelwit! Gelovig of niet, vergeet hen a.u.b. niet in jullie gebeden en boycot Israel! Geen cola, geen mcdonalds. Israel vermoord onschuldige mensen met JOUW GELD! Kan jij dit op jouw geweten hebben? Ik niet. En daarom boycot ik Israel!! Doen jullie mee???!!! #boycotisrael #freepalestina #kahrolsunisrael

En eigenlijk begreep ik niet wat ze er nu precies mee bedoelde en vroeg dat dan ook aan haar op de volgende manier (en ik was niet de enigste die zich afvroeg wat er nu precies mee bedoeld werd):
En vragen staat vrij, dat is wat ik heb geleerd. Dus vroeg ik aan Hilal:

bloggingmika Mag ik vragen wat merken daarmee te doen hebben?

Gelukkig gaf Hilal antwoord en zei ze:

Bepaalde merken zijn eigendom van Israel. Als een merk geld verdient, verdient Israel ook geld dus. Israel koopt hier weer geweren etc van en ze krijgen meer aanzien van andere landen omdat ze rijk zijn. Hierdoor doen ze eigenlijk waar ze zin in hebben o.a. het afkappen van water en eten waardoor Palestijnen ook doodgaan van de honger. Voor ons is het misschien €20 voor een lipstick maar voor Palestine is het een mensenleven. Geen rare vraag trouwens!

Ik reageerde dus met:

bloggingmika@beautybyhilal ik schrik er best wel van

En dat is ook echt zo. Ik schrok echt ervan.
Helaas, tot mijn grote verdriet is er ook hardop een merk geroepen. Onze geliefde MAC. snik
Eigenlijk was ik dan ook direct diep teleurgesteld. Het feit dat MAC eigendom is van Israël, dat Israël verdient als MAC verdient, dat doet mij pijn. Daardoor, door die cirkel, kunnen ze wapens en tanks kopen. Dit kost mensenlevens. En dat vind ik verdrietig. Je speelt met mensenlevens. Halló.

Dus eigenlijk, komt het erop neer: Ik ben boos en teleurgesteld. Niet alleen op MAC, maar ook op de andere merken die eigendom zijn geworden van Israël. Heel verdrietig. En sorry, ik wilde het toch even kwijt.

Dit zijn de merken! Het zijn er veel, kijk er even aandachtig naar en je zult schrikken.

Let wel: Niet alle bedrijven zijn eigendom van Israel. Zij hebben bijvoorbeeld ook aandelen in een bedrijf waardoor ze geld verdienen, het hoeft dus niet persé een bedrijf van hen te zijn. 

Boycott Israel merkenBoycott Israel merken beautyDit zijn mega veel merken. Jullie weten wat dit betekent. Heel verdrietig. Jammer van al die prachtige merken. Te mooie merken zelfs.

Laat ook weten wat jullie hiervan vinden, hoe jullie hierover denken. En wist je het?
Ik wist het echt niet, ik ben er, dankzij Hilal, achtergekomen via Instagram. En ben haar dankbaar. Dankje meid. Je hebt mij in elk geval wel even wakker geschud. Voordat ik wat koop voortaan: Even deze blogpost terugpakken om te kijken wat ik niet meer wil kopen. Ik ga gewoon niet iets steunen wat zo slecht is, waar mensenlevens bij gepaard gaan. Vreselijk. Wat ben ik hier van onder de indruk. En dat gebeurt echt niet zo snel. Want meestal geloof ik het niet.
Maar als je intypt op Google brands owned by Israel dan zie je dat ik niet lieg, dat Hilal niet liegt. En dat dit echt serieus is. Jammer! Heel jammer.

Hiermee wilde ik toch even mijn verhaal kwijt.

Liefs,
Michelle