28 Days | Vegruari ❤ Veganistische fashion items, hoe zit dat nou precies?
De titel is precies zoals het is.
Ik ga je namelijk wegwijzen in de wereld van veganistische fashion en wat het is, waar je het koopt en wat fijne tips van mijn blogger-collega’s.

Ik vind het nogal indrukwekkend wat je allemaal aan je leven kunt veranderen als je daadwerkelijk voor de veganistische lifestyle gaat. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet eens wist dat fashion ook veganistisch kon zijn, tot ik een artikel erover las van Mariëlle. Dus ik neem je mee in deze wereld van veganistische fashion items.

Wat is Vegan fashion?

Vegan fashion houd in dat, de fashion items die je koopt eerlijk en duurzaam zijn. Er zijn dus geen dieren voor gebruikt, producten worden niet op dieren getest en dieren worden er niet voor gedood. Dat klinkt redelijk lijkt mij.
Maar maak je geen zorgen, want veel kleding is veganistisch. Leer, wol, bont en zijde horen daar dus niet bij als je kijkt naar de materialen die niet vegan zijn:

  • Wol
  • Kasjmier
  • Leer
  • Suède
  • Zijde
  • Bont
  • Veren
  • Dons
  • Vilt

Ook leerde ik iets wat ik dus echt niet wist. Heel veel producten die je koopt worden gelijmd. Vele lijmsoorten zijn niet veganistisch. Dus wil je echt helemaal veganistisch kopen, dan moet je dus goed opletten.
En daarom wil ik een veganist even quoten. Want zelfs veganisten leren soms dingen en hier ga ook jij zeker wat uithalen (net als ik).

Quote Mariëlle *morgen een artikel van haar hier op Blogging MiKa:

Goed, schoenen van leer, dat snapte ik meteen. De lijm van dierlijke ingrediënten vond ik wel een stuk meer shocking. Maar oké, ik ken inmiddels wat schoenen en tassen merken die vegan lijm gebruiken.

Maar hoe zit dat met kleding? Het is logisch dat een wollen trui niet vegan is, hoe duurzaam de wol ook verkregen is. En wist je dat zijde afkomstig is van een rups en het daarmee ook niet vegan is? Aan een spijkerbroek zit vaak een label en die zijn helaas vaak gemaakt van leer. Dit soort dingen kwam ik als veganist gelukkig snel te weten. Maar ik wist niet dat er bij het drukproces van kleding vaak gelatine gebruikt wordt… Doe je zo je best om vegan kleding te dragen en word je NOG voor de gek gehouden!

HELP! Wat mag dan wel of niet?

Waar moet je beginnen met zoeken?
Wat voor producten zitten er dan in jouw kleding uit jouw kledingkast?

Ik heb een hele fijne link voor jullie waarin er kort maar zeer bondig en duidelijk word beschreven hoe het zit met dierlijke materialen, vegan inkt, gelatine emulsies, biologisch katoen en fair trade en je vind hem door hier te klikken ->– Vegan fashion

Toch zag ik ook, toen ik zocht naar vegan fashion op Youtube een filmpje wat je best wel kan shockeren zoals Cowspiracy dat ook doet. Het is een mega heftige wereld zoals je in dit filmpje kan zien, want het geeft je ook een beetje een dubbel gevoel. Ik krijg er vooral 2 gevoelens bij en 1 daarvan is marketing en publiciteit. Het bevat in de beschrijving onder het filmpje allemaal links waar hij dus lekker mee verdiend, wat ik prima vind; maar of ik dat oke vind met een onderwerp zoals dit ben ik zo zeker niet van. Maar het 2e gevoel dat ik krijg is vooral: What The $%@*! Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten, zoveel keuzes die je verkeerd kan maken. En ik zal het filmpje eerst laten zien, daarna zal ik zeggen welke keuzes ik maak en waarom ik ze maak.

klik hier als je hem niet kan zien

Ik zie hier dus zoveel dingen die ik zelf niet had kunnen bedenken. En het ergste vind ik misschien toch wel dat die dieren zoveel pijn moeten lijden voor ons. Maar het heeft ook een keerzijde. Ik draag namelijk altijd leren schoenen en dat doe ik niet zomaar. Ik heb hele slechte voeten, dat komt gewoon door mijn beperking. Mijn handen en voeten zijn heel klein en hebben toch veel te verduren, want zoals jullie weten ben ik a plussize woman! En dat is niet erg, maar door mijn beperking heb ik dus die slechte, veel te kleine voeten. Leer is gewoon mega stevig en als je leren schoenen koopt weet je gewoon: het is een stevige schoen en ik loop ze iets uit wat net genoeg is. Ik heb dat dus nodig. En ik vind wel dat ik eerlijk moet blijven tegenover jullie en dit filmpje heldert echt veel op, maar er zijn dingen die ik persoonlijk nooit zou veranderen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als we allemaal iets doen in onze levensstijl dat het ook al helpt. Op veel sites word beweert: Je bent vegan of je kunt er beter mee stoppen! Maar dat vind ik onzin, want als we allemaal even stil staan bij de keuzes die we maken dan maken we er ook een betere wereld van.

Plussize Vegan kleding

In de fashion zou ik heel makkelijk kunnen zeggen: Cold Turkey bam ik ben er klaar mee en ga veganistisch shoppen. Maar Waar dan? Ik heb zelf maat 48 van bovenkleding en maat 50/52 van broeken en jeans en ik heb heel veel gezocht, maar niet gevonden: Veganistische plussize kleding gewoon in Nederland verkrijgbaar. Dus geen dierlijke producten (geen dierlijke lijm), geen sneaky dingen in de kleding verwerkt die van dieren afkomen of op dieren zijn getest en dus 100% eerlijke kleding waarvan we trots kunnen zeggen: Vegan!

Dus:

Veganistische fashion items, hoe zit dat nou precies?
Het is gewoon heel moeilijk.
En ik heb bijzonder veel respect voor iedereen die veganistisch eet, leeft en koopt op elk gebied mogelijk. Echt waar! Petje af.

Toch ben ik van het motto “de aanhouder wint” en heb gezocht. En in de grote lijst der geweldigheid, want Vegan… die je hier kan vinden (klik) staat er nergens in de zin achter de winkelnaam: voor de vollere vrouw/ plussize/ grote maten/ voor de grotere maat… niets van dat alles. AUW! Maar toen ik de blog van Merel & Jamie opende werd ik blij toen ik zocht naar kleding. En daar kwamen de namen PeopleTree, ArmedAngels, Komodo, MonkeeGenes, Jenny Lane en StudioJux. Die namen ben ik gaan Googlen en hierbij wil ik zeggen: volgende week, dezelfde dag, dezelfde tijd geef ik jou een overzichtje met de dingen die ik heb gevonden en waar ik heel erg blij van word.

Dus tot volgende week voor fashion
En tot morgen voor nog meer vegan love.

Liefs,
Michelle

Keep you posted.

Je mag het delen ❤Vind ik Lief