Het is tijd voor een allereerste gastblog! En wel van Mariëlle Markgraaff. Mariëlle blogt op haar blog The Green Guide over dierproefvrije & natuurlijke beauty, fairfashion, een vegan & minimalistischelifestyle en een beetje travel. Super leuk dat ze open stond om haar verhaal te delen op mijn blog! Dat verklaart de titel voor jullie;

28 Days | Vegruari ❤ Gastblog veganist: Mariëlle

Ik heb het al een beetje doorgelezen en ze heeft een leuke schrijfstijl, dus ga er lekker voor zitten en veel plezier!

https://www.instagram.com/p/BeuwAq8nsPE/?taken-by=thegreenguidenl

” Toen Michelle me vroeg om een gastblog te schrijven over veganisme, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Want hoewel veel mensen veganisme zien als een extreme lifestyle, zie ik het juist als een lifestyle waar ik enorm veel energie van krijg. En dat komt niet alleen doordat ik gezonder ben gaan eten dankzij veganisme, maar ook omdat je er gewoon een heel goed gevoel van krijgt!

Wanneer & hoe?

Laat ik eerst even vertellen wanneer ik vegetariër werd en hoe ik uiteindelijk veganist werd. In juni 2016 werd ik met veel moeite vegetariër, omdat het niet mocht van mijn ouders. Eerder was het me niet gelukt om dit voor elkaar te krijgen, anders had ik het al véél eerder gedaan. Ik heb vlees nooit lekker gevonden en vond het altijd al heel zielig. Toen ik vegetariër was, zocht ik op vega recepten en kwam toen ook vegan recepten tegen. Ik ging me daardoor ook steeds meer verdiepen in veganisme.

Waarom?

Op dat punt vond ik veganisme echter nog een stap te ver voor me, maar het begon toch sneller te veranderen dan ik had voorspeld. Want toen ik eenmaal ontdekte hoeveel leed er achter de zuivel en ei industrie zit, was ik eigenlijk al om. Ik wil er niet aan bijdragen dat kipjes pijn hebben, omdat ze zoveel eieren moeten leggen. En dat haantjes worden verpulverd, omdat ze toch geen functie hebben. Of dat koeien telkens weer kunstmatig zwanger worden gemaakt, waarbij het jong na de geboorte direct wordt wegsleept bij de moeder. Want de melk moet immers naar de mens…

De overstap?

Redenen genoeg om veganist te worden, maar ik woonde nog thuis dus makkelijk was het niet. Toch probeerde ik steeds meer te kiezen voor vegan. Ik verving non-vegan snacks door vegan snacks. Ook kocht ik soja yoghurt en vegan broodbeleg, zodat mijn ontbijt en lunch ook al vegan werden. Op dat moment was mijn avondeten het enige waar ik geen invloed op had. Maar ik maakte dit alsnog vaak vegan, omdat het meestal bestond uit aardappels, groenten en vlees en ik gewoon het vlees skipte.

En toen ik in juni 2017 op mezelf ging wonen, werd ik meteen veganist. Heaven!!  

Voor- & nadelen?

Buiten dat ik nu niet meer bijdraag aan dierenleed, heeft veganisme nog veel meer voordelen. En helaas verdiepen veel mensen zich daar niet in, alvorens ze roepen dat het zo extreem is. We zijn dierlijke producten eten gewend en verandering roept altijd weerstand op. Maar ik ervaar sinds ik vegan eet veel meer rust, heb beter leren koken en heb meer geleerd over gezond eten. Daardoor zit ik veel beter in mijn vel, is mijn huid wat rustiger en heb ik meer energie. Wie wil dat nou niet!?

Ik hoor je denken: zijn er dan geen nadelen? Persoonlijk heb ik vlees nooit lekker gevonden, dus ik heb dit ook nooit meer gemist. Maar tegenwoordig zijn er zoveel mooie vervangers, dat dat ook eigenlijk geen reden meer hoeft te zijn. Bovendien: vaak zijn het de kruiden die de smaak maken en niet het vlees zelf. Het enige nadeel dat ik kan bedenken als het echt moet, is dat andere mensen respectloze opmerkingen maken naar veganisten, terwijl we eigenlijk iets heel goeds doen.

Maar aan de andere kant: dat zorgt stiekem ook wel weer voor bewustzijn bij hen.

Tot slot: enkele tips!

Ik sluit mijn gastblog graag positief af: een aantal tips om vaker te kiezen voor vegan eten. Verdiep je aller eerst eens in de industrieën, zodat je weet wat het probleem is. Dan heb je ook echt een goede motivatie en zul je merken dat je interesse krijgt in vegan producten. Het is helemaal goed om het stap voor stap te doen of juist cold turkey, doe wat bij je past. Zet je interesse om in inspiratie: lees blogs, bekijk Youtube video’s, duik Pinterest en Instgram eens op en raak geïnspireerd! Op een gegeven moment weet je precies welke producten je juist wél nog kunt eten en wordt het steeds makkelijker om te kiezen voor vegan food. En er zijn zoveel lekkere vegan recepten te vinden….

Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke vegan blog:  The Green Guide

28-days-vegruari-gastblog-marielle

En dan was dit het eerste gastblog artikel, afgetrapt door Mariëlle!
28 Days | Vegruari ❤ Gastblog veganist: Mariëlle  – ✍🏻Check

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en of dit je heeft geïnspireerd.
Mariëlle bedankt voor je open en eerlijke antwoorden en je leuke gastblog. Helemaal top!
Succes met The Green Guide!

Liefs,
Michelle

Je mag het delen ❤Vind ik Lief